módszer        alkalmazási területek        esetek        terapeuták        kapcsolat

 

 

Biofeedback

 

 

 

A neurofeedback a biológiai visszacsatolás, a biofeedback egyik formája.

 

A biofeedback a „biológiai jelek visszacsatolását” jelenti. Pszichológiai, tanuláselméleti és technikai módszerek kombinációjáról van szó, amely segíti a klienst a testében végbemenő, nem, vagy csak nehezen tudatosítható folyamatok ellenőrzésében.

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________

 

Neurofeedback

 

 

 

A neurofeedback  – más néven EEG biofeedback - az idegi aktivitás megfigyelését, visszacsatolását, tudatosítását, és ezen keresztül alakítását célozza.

 

A neurofeedback egy olyan módszer, melynek segítségével taníthatjuk az agyat a helyes és hatékony működésre, segítve abban, hogy a különböző testi folyamatainkat megfelelő módon szabályozza, javítva azok működését, hatékonyságát.

 

 

 

_________________________________________________________

 

Hogyan hat? / A terápia hatásmechanizmusa

 

 

 

A folyamat egy elektroenkefalogrammal (EEG) kezdődik. Az EEG felvétel az agy elektromos tevékenységéről.

 

Az agy elektromos tevékenységének vizsgálatára a fejbőrön elhelyezett szenzorok vannak segítségünkre. Az agyi aktivitás a számítógép képernyőjén jelenítődik meg. A terapeuta a hullámok mintázatát, eloszlását, mennyiségi mutatóit figyeli. A kliens számára a fenti jelek értelmezhető visszajelzéseként egy zenével kísért animáció, vagy filmrészlet szolgál.  Ez azt jelenti, hogy a jeleket egy készülék átalakítja, és láthatóvá teszi számunkra a számítógép képernyőjén grafikusan, játék formájában. Az idegrendszer szinte „játszva tanul”.

 

Az EEG Biofeedback egy olyan speciális módszer, amely lehetővé teszi, hogy az idegrendszer kívánt aktivált állapota tudatos megerősítést nyerjen. A tréning lényege az EEG hullámok operáns kondicionálása; tehát bizonyos hullámokat jutalmazunk, ezért ezek gyakoribbá válnak, másokat pedig nem, azok gyakorisága csökken.

 

A neurofeedback tehát valójában egy tanítási stratégia, mely képessé teszi a személyt arra, hogy befolyásolhassa a saját agyműködését.

Az agyhullámok tanításával idegrendszert tréningezzük. A módszer segítségével megtanítható a helyes, egészséges működés.

 

_________________________________________________________

 

Mennyi időt vesz igénybe? / Hány kezelés ajánlott? / Általában hány ülésre van szükség?

 

 

 

A kezelések számát az egyéni probléma feltérképezése után állapítjuk meg. Ez egy első interjút, valamint teljes körű diagnosztikus felmérést takar.

 

A kezelés vagy tréning általában 20-40 alkalom a legtöbb probléma esetén. Egy-egy alkalom 20-50 perc, és javasolt minimum a heti kétszeri kezelés.

 

Megfelelő mennyiségű gyakorlás után a személy képessé válik önszabályozó módon fenntartani a kívánt új mintázatot még akkor is, amikor éppen nincs neurofeedback-helyzetben.

 

_________________________________________________________

 

„Szelíd gyógymód”

 

 

 

Az EEG biofeedback tréning fájdalommentes, noninvazív folyamat; „szelíd gyógymód”, -szakértő felhasználás esetén- mellékhatása nem ismert.

 

Gyógyszeres kezelés mellett a kezelő orvossal szükség szerint konzultálunk, együttműködünk.

 

 

_________________________________________________________

 

 

 

 
Biofeedback
 
Neurofeedback
 
Hogyan hat
 
Időtartam
 
Alternatív gyógymód